Wanneer is daten eigenlijk populair geworden?

Met de komst van de (betaalbare) mobiele telefoon in de jaren negentig van de vorige eeuw, werd het voor singles een stuk gemakkelijker om elkaar te benaderen. Je schreef simpelweg je 06 nummer ergens op en je kon elkaar de volgende dag bellen. Wat veel mensen echter vergeten zijn is dat in die tijd ook de contactadvertenties heel erg populair waren, en dat je daadwerkelijk een date zocht door een advertentie in de (lokale) krant te plaatsen.

Terug in de tijd

Het was vroeger totaal niet ongewoon dat je partner voor je werd uitgezocht, en dat je elkaar pas op de huwelijksdag voor het eerst zag. Later werd dit iets vriendelijker voor de beide partijen, eerst kon een van de partijen aangeven of hij of zij dit wel of niet zag zitten, en in een later stadium werd er ook gekeken naar aantrekkingskracht. In de 19e eeuw pas werd het kiezen van een partner een belangrijke beslissing waarbij beide partijen wat in te brengen hadden.

De 20e eeuw

Vooral in de westerse wereld was dit het moment van ommekeer, de familie had steeds minder in te brengen in de keuze en het woord date werd voor het eerst gebruikt. In 1914 werd dit woord voor het eerst gebruikt in de Verenigde Staten. De betekenis van het woord was toen dat je een ontmoeting had met iemand in een publieke ruimte zonder toezicht van je familie. Aan de betekenis van het woord is weinig veranderd eigenlijk maar het daten is wel heel erg veranderd door de jaren heen. Maar daten werd pas echt gemakkelijk toen technologie zich ermee ging bemoeien, en wel de computers en dus datingsites. Niemand die er nog aan denkt welk proces eraan vooraf is gegaan, want voor de jaren 60, waren vrouwen nog heel erg afhankelijk van de man – en nu zit je op één muisklik van je date!

Wat is jouw ervaring? Heb je een vraag? Reageer hieronder!

Je email adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Meer artikelen