Phishing aanvallen nu ook op datingwebsites

phishingHoewel hackers en goudzoekers het eerder nog probeerden via de grotere bedrijven en namen, hebben zij zich nu gericht op de datingwebsites. Afgelopen week zijn er honderden aanvallen geweest op de grotere websites, waarbij het vooral ging om twee verschillende doelen. Het eerste was uiteraard de inloggegevens achterhalen zodat het account gebruikt kan worden. Het tweede doel was het benaderen van zoveel mogelijk mensen om hen geld afhandig te kunnen maken. Het gaat hier om de bekende oplichterij; het vragen om geld voor een medische behandeling of een begrafenis van een overleden familielid. Hoewel weinig mensen hier nog intrappen na een gesprekje van drie minuten, is het voor de phishers interessant genoeg om door te gaan met deze praktijken.

Veiligheid is relatief

De meeste websites versleutelen de gegevens van de gebruikers goed, zodat deze niet onderschept of gekraakt kunnen worden. Het probleem bij de recente aanvallen was echter dat het ging om de inloggegevens, die in de meeste gevallen te eenvoudig blijken of hetzelfde zijn als de wachtwoorden van andere websites. Op deze manier konden de hackers redelijk eenvoudig achter veel vertrouwelijke informatie komen. De websites zelf kunnen hier onmogelijk aansprakelijk voor gesteld worden, maar de gebruikers kunnen wel met een aantal tips voorkomen dat zij niet het slachtoffer zullen worden zelf:

  • Zorg ervoor dat het wachtwoord bestaat uit cijfers, letters, hoofdletters en tekens mits dit toegestaan is
  • Zorg ervoor dat u nooit op verschillende websites dezelfde login en wachtwoord gebruikt
  • Schrijf uw wachtwoord nooit op een papier dat in de buurt van de computer ligt
  • Verzeker uzelf ervan dat alleen u het wachtwoord weet. Deelt u de gegevens met een ander persoon, verander dan het wachtwoord naar een gezamenlijk wachtwoord, welke u voor geen enkele andere website gebruikt
  • Kijk regelmatig de berichten na om te kijken of er iemand op uw account geweest is

Wat is jouw ervaring? Heb je een vraag? Reageer hieronder!

Je email adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Meer artikelen