Daten hogeropgeleiden vs lageropgeleiden

Een belangrijk criterium bij online daten is het opleidingsniveau. Hier wordt veel waarde aan gehecht, maar aan de andere kant wordt hier ook juist weer heel verschillend over gedacht. Wij vellen hier in elk geval geen oordeel over, want het gaat immers helemaal niet om ons. Het gaat om jou en als jij het prettig vindt om aan te geven dat je graag in contact komt met iemand die een bepaald opleidingsniveau heeft, dan moet je dit zeker doen. Ga je uiteindelijk op date, dan zijn er naast verschillen ook zeker overeenkomsten tussen een date met iemand die hoger opgeleid is en iemand die lager opgeleid is of wellicht geen enkele opleiding heeft afgerond. Deze overeenkomsten en verschillen hebben wij voor je in kaart gebracht.

Waar ontmoet je elkaar?

Je hebt elkaar via een datingsite ontmoet en als de eerste klik van blijvende aard is, dan is het meestal slechts een kwestie van tijd voordat de eerste date zich aandient. Grote vraag is dan natuurlijk waar je de eerste keer afspreekt. Het valt op dat lager opgeleide mensen graag afspreken in een voor hun min of meer vertrouwde omgeving. Meer dan eens blijkt dit hun stamcafé te zijn. Alles lijkt erop te wijzen dat deze vertrouwde omgeving hen zelfvertrouwen geeft.

Kijken we naar hoger opgeleide mensen die op date gaan, dan zien we dat plaats of locatie er veel minder toe doen. Dit wil overigens niet zeggen dat zij overlopen van het zelfvertrouwen. Mensen met een hoger opleidingsniveau passen zich op de één of andere manier iets gemakkelijker aan in een minder vertrouwde omgeving.

Wat ga je doen op een eerste date?

Wederom een vraag die voor veel mensen, die voor het eerst met elkaar op date gaan, moeilijk te beantwoorden is. Ook hier zie je duidelijk een verschil tussen hoger opgeleiden en lager opgeleiden. Hoger opgeleide mensen houden over het algemeen meer van een eerste date waar ook een beetje inhoud aan wordt gegeven. Voorbeelden hiervan zijn het bezoeken van bijvoorbeeld een cultureel festival of een museum. Als er al gekozen wordt voor een film, dan liever eentje in het filmhuis dan eentje in de bioscoop.

Iemand met een lager opleidingsniveau zal eerder kiezen voor iets van een activiteit. Een potje bowlen of naar het poolcafé zijn hier voorbeelden van. Zij kiezen voor een activiteit omdat dit een eerste date wat luchtiger maakt. En in het geval de date wat minder soepel zou verlopen, bijvoorbeeld door een gebrek aan gespreksonderwerpen, dan kun je het altijd nog over het bowlen o.i.d. hebben.

Een hapje eten dan?

Je neemt een zeker risico als je op een eerste date besluit om een hapje te gaan eten. Immers, als de date tegenvalt, dan kan het heel vervelend zijn om tegenover elkaar te zitten, zonder dat je elkaar iets te zeggen of te vertellen hebt. Weglopen doe je nu eenmaal niet zo snel als je samen aan tafel zit en al hebt besteld. Toch wordt er vaak gekozen om op een eerste date uit eten te gaan.

Wederom zit er wat de keuze van restaurant betreft een verschil tussen mensen met een hoger opleidingsniveau en mensen met een lager opleidingsniveau. Mensen die hoger opgeleid zijn stellen hogere eisen aan zowel het eten als aan de locatie waar gegeten wordt. Kwaliteit gaat zeker voor kwaliteit. Dit wil niet zeggen dat mensen die lager opgeleid zijn geen smaak hebben of alleen zouden eten in simpele en goedkope eetgelegenheden. Ook zij houden zeker van kwalitatief goed eten, maar hechten hier minder waarde aan dan hun tegenpolen die minimaal HBO hebben afgerond. Populair zijn de sushi –en wokrestaurants. Hier is zeker helemaal niets mis mee en vaak zelfs een heel erg goede keus. Je moet dan namelijk in de benen en dit betekent dat je niet een hele tijd statisch tegenover elkaar aan een tafeltje zit.

Hoger opgeleid vs lager opgeleid, de gemeenschappelijke factor

We hebben nu een aantal verschillen tussen daten met een hoger opgeleid iemand en daten met een lager opgeleid iemand aangestipt. Naast deze verschillen zijn er zeker ook overeenkomsten tussen beide te noemen. De belangrijkste gemeenschappelijke factor is dat voor beide partijen voor de eerste keer op date gaan met iemand ongelofelijk spannend is. Zowel hoger opgeleiden als lager opgeleiden blijken hierin ook maar gewoon mens te zijn. Onzekerheid, zelfvertrouwen wat je toch even in de steek laat en zeker ook kriebels in de buik……..wat dit betreft is iedereen gelijk.

Hoe belangrijk is opleidingsniveau voor jou?

Jij bent degene die bepaalt hoeveel waarde opleidingsniveau voor jou heeft. Weet echter dat opleidingsniveau lang niet altijd alles zegt over iemand. Sterker nog, door in jouw datingprofiel aan te geven dat je bijvoorbeeld alleen op date wilt met iemand die hoger opgeleid is, loop je de kans dat je een heel leuke date misloopt. Je sluit namelijk nogal wat mensen uit en wat nu als de ware voor jou nu net in deze groep thuishoort.

Wat is jouw ervaring? Heb je een vraag? Reageer hieronder!

Je email adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Meer artikelen