Als je gaat daten, doet opleiding er dan iets toe?

Wanneer je van plan bent je aan te melden bij een datingsite, dan heb je hier vast en zeker lang over nagedacht. Het is dan ook best een stap te noemen, maar wel eentje die je kan brengen wat je in het leven van alledag niet kunt vinden. In dit geval een partner, maar natuurlijk kan dit ook een hechte vriendschap zijn. Eenmaal aangemeld en ingeschreven volgt al snel de tweede stap, het aanmaken van een datingprofiel. In dit profiel kun je meer over jezelf vertellen en laten zien door middel van foto’s en video’s. Daarnaast kun je in dit profiel ook aangeven met wat voor type mens jij graag in contact zou komen. Tal van vragen worden je gesteld, waaronder ongetwijfeld ook een vraag over opleidingsniveau. De grote vraag die hierbij rijst is de vraag of opleiding er eigenlijk wel toe doet als je graag met iemand wilt daten. Aan de andere kant, de vraag wordt natuurlijk niet voor niets gesteld. Genoeg reden om hier eens wat dieper op in te zoomen.

Hoger opgeleid of lager opgeleid, de vooroordelen

Er is de laatste tijd een flinke discussie gaande over de begrippen hoger opgeleid en lager opgeleid. Dit heeft alles te maken met de vooroordelen die hierover de ronde doen. Door iemand te kwalificeren als lager opgeleid wordt de suggestie gewekt dat deze iemand minder slim zou zijn dan iemand met een hoger opleidingsniveau. Aan de andere kant zouden mensen met een hoger opleidingsniveau (minimaal afgeronde HBO opleiding) het ‘hoog in de bol’ hebben en zich ‘te goed’ voelen voor bepaalde banen. Een discussie die niet nodig zou moeten zijn, want beide groepen hebben hun kwaliteiten en hun tekortkomingen. Hoe ga jij met deze vooroordelen om als je op een datingsite een berichtje of flirt krijgt van iemand die een hogere of lagere opleiding heeft genoten dan jij zelf?

Laat opleidingsniveau los!

Veel mensen vullen hun datingprofiel met de opmerking dat zij iemand zoeken van gelijk opleidingsniveau. Aan één kant is dit te begrijpen, maar je hebt meestal ook de mogelijkheid om aan te geven dat opleidingsniveau voor jou van minder groot belang is. Stel je open voor iedereen en laat opleidingsniveau eens voor wat het is. Je doet jezelf namelijk behoorlijk tekort door te kiezen voor een bepaald opleidingsniveau. Je sluit hiermee namelijk een grote groep potentiële dates uit. En waarom heb je je ook alweer aangemeld op een datingsite? Precies, om leuke en interessante mensen te ontmoeten.  Mocht je er in de praktijk achter komen dat een date met iemand die hoger of lager opgeleid is dan jij, dan kun je er altijd nog voor kiezen om je profiel aan te passen.

Voorbeelden uit de praktijk

Laten we er eens een voorbeeld uit de praktijk bijhalen. Zo was er ooit een laborante die het alleen zijn meer dan zat was. Zij schreef zich, na lang wikken en wegen, in op een datingsite. Zij gaf in haar profiel aan dat ze op zoek was naar iemand die een universitaire studie heeft afgerond. Al snel diende de eerste flirt zich aan en een aantal weken later ging ze voor de eerste keer op date. Deze date was geen succes, want er was totaal geen match in het echte leven. Een eenmalige date dus en ze begon opnieuw. Ze ontmoette (nog steeds online) wederom een leuke man die, zoals ze graag wilde, een universitaire studie had afgerond. Een date volgde, maar ook deze strandde hopeloos. Ze had de moed bijna verloren tot een vriendin haar zei dat ze eens los moest laten om alleen maar met mensen te willen daten die hoger opgeleid zijn. Ze paste haar profiel aan en kwam in contact met een timmerman. Hoewel er online meer dan een klik was ging ze met tegenzin op date. Een date als deze heeft toch immers ook geen slagen? Wat bleek, de timmerman in kwestie bleek een hartstikke leuke vent. Intelligent, hardwerkend en nog humor ook. Een tweede date volgde al snel en dit mondde uiteindelijk uit in een relatie.

Liefde is sterker dan opleidingsniveau

Als één ding duidelijk is, dan is het wel dat liefde zich niet laat leiden door iets wat opleiding heet. Echte liefde is namelijk meer dan een HBO papiertje of welke andere opleiding dan ook. Liefde is respect voor elkaar hebben, is elkaar de ruimte geven, is met elkaar kunnen praten, lachen en huilen, is……. Met andere woorden, opleiding zegt lang niet altijd alles over iemand. We moeten dit aan de andere kant ook niet al te gemakkelijk onder de tafel schuiven. Interesse in elkaars werk/studie is natuurlijk een wezenlijk onderdeel van een relatie. En dan is  het op zijn minst prettig als je hier moeite voor doet. We zijn echter allemaal slechts mensen en maken het maar al te vaak nodeloos ingewikkeld. Ben je in staat om echt helemaal voor die nieuwe liefde of vriendschap te gaan? Laat opleiding dan voor wat het is en ga ervoor!

Wat is jouw ervaring? Heb je een vraag? Reageer hieronder!

Je email adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Meer artikelen