Overal komt het steeds vaker in het nieuws te staan, avonturen met dating die eindigen in een koude douche omdat er iets helemaal misgegaan is. Niet dat de partner niet die persoon is die de datende op het oog had, niet dat het allemaal een list bleek te zijn, maar simpelweg een probleem met communicatie wat ervoor gezorgd heeft dat het gesprek doodgevallen is. Het komt steeds vaker voor en het zal de stijgende lijn door blijven zetten, maar wat wordt hiermee nou exact bedoeld?
Woordgebruik is altijd moeilijk geweest wanneer er geen andere persoon lijfelijk aanwezig is. Zinnen die geconstrueerd worden met woorden door te typen, hebben altijd een bepaalde klank of intentie die de verzender heel goed weet, maar die door de ontvangende partij moeilijk geraden kan worden. Bij dubbelzinnige opmerkingen is dit precies de bedoeling, maar in alle andere gevallen kan het zorgen voor verwarring of een verkeerde interpretatie. Vooral bij spannende situaties gaat dit mis. Ieder woord moet namelijk gelezen worden en tegelijkertijd moet er snel een antwoord verstuurd worden. Er is weinig tijd om te bedenken dat de persoon het wellicht anders bedoeld had en in de haast is ook een typefout snel gemaakt. Normaal gesproken niet ernstig, maar woorden kunnen ineens iets heel anders betekenen waardoor de boodschap weerzinwekkend wordt in plaats van lief.
Eigenlijk is dit probleem nauwelijks te vermijden, het is echter wel goed om er rekening mee te houden zodat je goed beseft dat er gesproken wordt in dode woorden. Het is dan ook verstandig om na de klik een afspraakje te maken zodat er wat makkelijker gecommuniceerd kan worden. Door non-verbale communicatie aan het gesprek toe te voegen, zijn misverstanden snel uit de wereld geholpen namelijk.
Wat is jouw ervaring? Heb je een vraag? Reageer hieronder!
Je email adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.