Heb jij last van verlatingsangst in je huidige relatie?

Omgaan met verlatingsangst tijdens je relatie

 

Het speelt niet bij iedereen een rol, maar soms kun je tijdens een relatie ineens last krijgen van gevoelens van verlatingsangst. Je merkt dat je moeilijke momenten ervaart als je partner voor zijn of haar werk op zakenreis naar het buitenland moet. Je hebt de neiging om vaker dan van te voren contact te hebben, door bijvoorbeeld te bellen of berichten van Facebook in de gaten te houden. Ook kan het gebeuren dat je tijdens feestjes ineens je partner kwijt bent en gewoon in paniek raakt. Die paniek kan al ontstaan bij alleen al de gedachte aan het feit dat iemand niet meer in je leven is. Het kunnen allemaal signalen zijn van dat er iets aan de hand is, dat je misschien niet had verwacht.

 

Waar komt verlatingsangst vandaan?

 

Om te achterhalen waar jouw gevoelens van verlatingsangst in een relatie vandaan komen, moet je eerst weten wat verlatingsangst is. De angst om verlaten te worden kun je ook wel een separatiestoornis noemen. Meestal speelt deze stoornis een rol bij kinderen, bijvoorbeeld als een van (of allebei) je ouders toen je opgroeide niet of amper aanwezig was. Je hebt dan niet kunnen hechten aan die persoon die jou een veilige omgeving zou moeten geven. En hierdoor heb je angstgevoelens ontwikkeld die diep geworteld zijn en later een rol kunnen gaan spelen.

 

Soms kun je er als volwassene in je latere leven dan ook mee te maken krijgen. Ineens gebeurt er iets met je, waardoor alle gevoelens die je als kind had weer naar boven komen. Maar verlatingsangst in relaties kan ook pas later ontstaan. Er kan verlatingsangst ontstaan na een echtscheiding wanneer je tijdens je relatie bent bedrogen of wanneer je partner veel te vroeg is overleden. Je kunt hier dan een flinke knauw aan overgehouden hebben. Het vertrouwen en het geloof dat een volgende relatie wel zal lukken of de rest van je leven zal duren, is dan helemaal weg. Je bent zo van je stuk gebracht doordat je het bedrog of overlijden nooit aan hebt zien komen, dat je je bij elke potentiële relatie al bij voorbaat zorgen begint te maken. Je zelfvertrouwen en het vertrouwen in anderen is zo beschadigd, dat paniek altijd bij je boven komt drijven.

 

Welke symptomen kunnen opduiken bij verlatingsangst?

 

Voor sommigen begint verlatingsangst in relaties al bij het nooit echt toelaten van iemand in zijn leven. Je raakt wel verliefd en start een relatie, maar je blijft iemand altijd op een afstandje houden. Als iemand dan toch besluit om de relatie te verbreken, heb je jezelf maar mooi hier tegen beschermd. Een ander symptoom is het hebben van nachtmerries in je slaap, waardoor je alleen achter blijft en alles weer alleen op moet knappen. Hierdoor kan het zijn dat je liever nooit iets zonder de ander wilt doen en je altijd krampachtig aan de ander vastklampt. Als je dan wel een keer iets alleen moet opknappen, is er vaak al paniek voordat je ook maar een stap gezet hebt. Je eigen gedachten brengen je helemaal in de war en zorgen ervoor dat je niet meer normaal kunt functioneren. Ook jaloersheid kan een rol gaan spelen, wanneer je ontmoetingen met andere mensen erbij hebt. Als je twijfelt of je last hebt van verlatingsangst in je relatie, kun je altijd online een test doen om te checken of je gedrag en gedachten normaal zijn, of dat er toch meer speelt waar je iets aan wilt doen.

 

Hoe kom ik van verlatingsangst af?

 

Om je verlatingsangst te overwinnen dien je je allereerst bewust te worden van het feit dat je verlatingsangst hebt. Zonder bewustwording kun je zelf geen actie ondernemen. Als je twijfelt neem je contact op met je huisarts of doe je eerst online wat onderzoek. Er zijn diverse tests op internet waarbij symptomen geschetst worden en waarbij jij dan aan moet geven of je er last van hebt, of in welke mate het een rol bij jou speelt. Aan het einde krijg je dan een uitslag die wel of niet bevestigt in hoeverre je last hebt van verlatingsangst in relaties. Soms helpt het om een tijdje een dagboek bij te houden, zodat je bij een afspraak met een huisarts ook gericht kunt beschrijven waar je last van hebt. Misschien is er wel iets heel anders aan de hand en verwijst de huisarts je verder voor nader onderzoek.

 

Je verlatingsangst eindelijk overwinnen

 

De volgende stap – ook als je het internet als voornaamste bron gebruikt – is toch de deur uit en hulp zoeken. Het helpt om met je partner te praten en dit kan al een hoop goed doen, maar het ontstaan van je verlatingsangst ligt vaak niet aan hem of haar, maar aan iets dat veel dieper gaat, iets dat al uit een verder verleden in je onderbewustzijn is blijven hangen.

 

Soms hoef je niet te weten waar een bepaald gevoel vandaag komt en ga je met al je positiviteit anders leven. Andere keren moet de oorspronkelijke oorzaak eerst naar boven gehaald en verwerkt worden, voordat je verder kunt. Het is dus niet altijd zo makkelijk of maar een kwestie van die knop omzetten. De basis ligt in je gedachten en er zijn tegenwoordig veel tips en therapieën om je gedachten op orde te brengen of rust te geven. Als je altijd al een druk baasje bent, kan yoga of meditatie al zo’n positieve impact op je brein hebben, dat je bepaalde angsten te boven kunt komen. Andere keren heb je de hulp van een professional nodig die gespecialiseerd is in angsten. Dus word je eerst bewust van je angsten, erken dat je je niet zo wilt voelen en ga dan op zoek naar wat voor jou de beste manier is om met je angsten om te gaan. Je maakt je leven – en je relaties – er een stuk prettiger mee.

 

Wat is jouw ervaring? Heb je een vraag? Reageer hieronder!

Je email adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Meer artikelen