3 miljoen singles en stijgend

In 2014 waren er 2,3 miljoen singles in Nederland singleen volgens het CBS moet het aantal singles in 2015 gaan stijgen naar de 3 miljoen, waarna het nog meer zal blijven worden. Dit heeft minder te maken met het stijgende bevolkingsaantal dan gedacht zal worden, het aantal mensen dat single is, stijgt namelijk procentueel ook. We daten steeds meer, we daten steeds vaker, maar we kunnen ons steeds minder goed binden aan één persoon. Wetenschappers buigen zich erover, veel websites richten zich erop, en de conclusie op dit moment is niet minder dan: Het is zoals het is.

Een veranderende maatschappij

De maatschappij is door de jaren heen sterk veranderd. Waar we eerder nog aangewezen waren op het bezoeken van iemand om die te spreken, maakte de telefoon daar een einde aan. Vanaf dat punt is er een enorme sprong te maken naar de komst van het internet waarbij we feitelijk helemaal geen menselijk contact meer nodig hebben om ons te kunnen voorzien van hetgeen we nodig hebben in ons alledaagse leven. Dat heeft consequenties gehad voor het daten en de contacten die we hebben op dagelijkse basis. Volgens veel wetenschappers ligt hierin dan ook de reden van het grote aantal singles. We zijn wel op zoek naar contact, maar we hebben in feite niemand meer nodig om compleet te zijn. We zijn meer individualistisch geworden en daar past vaak geen relatie bij.

Een nieuwe vorm van leven?

Of deze trend door gaat zetten en verder door zal gaan groeien, dat is op dit moment natuurlijk nog niet bekend. Het huwelijk als vorm van samenleven was al redelijk in aanzien gedaald, maar zal waarschijnlijk het dieptepunt nog moeten krijgen. Wat in ieder geval onveranderd blijft, is dat we massaal aan het daten slaan, want sommige dingen zijn toch net iets beter met z’n tweeën dan alleen.

Wat is jouw ervaring? Heb je een vraag? Reageer hieronder!

Je email adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Meer artikelen