Is online gay dating eigenlijk wel veilig?

Als je homoseksueel bent, dan behoor je tot een minderheidsgroep. Een woord met een zware lading, maar gays zijn een kleine groep in vergelijking met de groep hetero mensen. Laten we voorop stellen dat dit slechts een vaststelling van een feit is en helemaal niets anders dan dat. Het zegt namelijk alleen iets over het aantal mensen dat homoseksueel is en het is dus absoluut geen veroordeling van deze groep mensen. Het jammere is echter dat er wel een groep mensen in onze samenleving is die zeer intolerant staat tegenover gays. Het is moeilijk om met deze mensen in discussie te gaan, want zij hebben nauwelijks tot geen argumenten voor hun opvattingen. Helaas blijft het bij een heel kleine groep van deze onwetenden niet bij roepen alleen. Zij kiezen ervoor om homo’s en lesbiennes met geweld te benaderen. Dit is nooit, maar dan ook helemaal nooit te rechtvaardigen. Je hebt er als gay zijnde alleen wel mee te maken en de kans is groot dat je wat dit betreft zelf ervaringsdeskundige bent. Als je weet dat er mensen willens en wetens op uit zijn om jou als gay te beschadigen en geweld aan te doen, hoe veilig is online dating voor gays dan eigenlijk?

Kies een betrouwbare datingsite

Gelukkig is er in de loop van de tijd veel veranderd als het aankomt op de veiligheid van online dating voor gays. Toen online dating voor gays nog in de kinderschoenen stond namen datingsites het nog niet zo nauw met zaken als veiligheid en privacy. Het was geen enkel probleem voor mensen die kwaad wilden om zich aan te melden op een datingsite voor gays. Zo kon het gebeuren dat je je als homo verheugde op een date en vervolgens werd opgewacht door een aantal hetero’s die je vernederden en gewelddadig behandelden. Schande natuurlijk en dit besef drong gelukkig al heel snel door tot de gaydatingsites. Veiligheid en privacy kregen prioriteit en vanaf dat moment ging het stukken beter en werd online daten voor gays een heel stuk veiliger.

Als je als homo of lesbienne je wilt aanmelden op een datingsite voor gays, doe dan je research. Kies niet zomaar lukraak een datingsite, maar kijk eens hoe zij omgaan met zaken als veiligheid en privacy. Minimaal moet een datingsite die deze zaken serieus neemt voorzien zijn van een SSL certificaat. Dit SSL certificaat geeft aan dat je via een beveiligde verbinding contact maakt met de datingsite. Het webadres van de datingssite moet dan altijd beginnen met ‘https’ en is bovendien te herkennen aan een groen slotje in de adresbalk. Heb je je twijfels over een bepaalde datingsite? Kijk dan eerst verder, want het aanbod is zeer groot.

Keurmerk Veilig Daten

Verschillende consumentenprogramma’s hebben onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid en veiligheid van datingsites. De resultaten waren bedroevend en actie kon dan ook niet uitblijven. Het Keurmerk Veilig Daten werd gelanceerd en veel datingsites hebben zich hier inmiddels bij aangesloten. Kiezen voor een datingsite die dit keurmerk mag voeren betekent kiezen voor een datingsite die zich verplicht heeft om zich te houden aan strenge eisen op het gebied van veiligheid, privacy en betrouwbaarheid. Het is overigens niet zo moeilijk om het logo van dit keurmerk op een website te plaatsen. Dit logo op een website zien betekent dus niet dat de betreffende datingsite ook daadwerkelijk is aangesloten bij het keurmerk. Check dit gewoon zelf op de website www.keurmerkveiligdaten.nl.

Wat kun je zelf aan veiligheid doen?

Natuurlijk spelen datingsites een belangrijke rol in de veiligheid met betrekking tot online gay dating. Het is alleen wel te gemakkelijk om de bal wat dit betreft alleen bij de datingsites zelf neer te leggen. Je hebt namelijk ook zelf wel degelijk een verantwoordelijkheid om verstandig (lees: veilig) te handelen op het internet. Het is natuurlijk totaal onnodig om, zonder dat je iemand ooit gezien of gesproken hebt, direct jouw mobiele telefoonnummer en adresgegevens door te geven. En waarom zou je al direct foto’s die zeer privé zijn aan iemand doorsturen? Wanneer je dit doet neem je bewust risico’s en dat kan je heel duur komen te staan. Bedreiging en intimidatie zijn dingen die je dan kunnen overkomen, maar wanneer je bijvoorbeeld pikante foto’s van jezelf hebt doorgestuurd, dan liggen afpersing en chantage ook nog eens op de loer. Wees, zeker wanneer je nog maar net met iemand in contact bent gekomen, terughoudend. Maak gebruik van de communicatiemogelijkheden die de datingsite je biedt (chat, flirts). Voelt het na langere tijd nog steeds goed, dan kun je altijd nog verder gaan.

Conclusie

De conclusie dat je als gay zijnde meer alert moet zijn op de veiligheid bij online dating is een juiste. Dit heeft, zoals gezegd, puur te maken met het feit dat homoseksualiteit nog lang niet door iedereen wordt geaccepteerd. Dit wil echter niet zeggen dat online daten voor gays af te raden is. In tegendeel! Online daten is voor gays een uitstekende manier om in contact te komen met mensen van dezelfde seksuele geaardheid. Wanneer je kiest voor een betrouwbare datingsite en zelf je verantwoordelijkheid neemt, dan is online daten ook voor gays veilig en betrouwbaar.

Wat is jouw ervaring? Heb je een vraag? Reageer hieronder!

Je email adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Meer artikelen